Monday, 15 April 2013

UGC NET DECEMBER 2004 PAPER


UGC - NET PAPER EDUCATION 

DOWNLOAD PREVIOUS PAPERS FROM FOLLOWING WEBSITES :-

http://oldwebsite.ugc.ac.in/inside/oldqpyr.php?sub=09
http://ugcnetonline.in/previous_question_papers.php





1. Who gave the concept of Negative Education?
(A) Sartre
(B) Dewey
(C) Rousseau
(D) Pestaloggi

2. Which branch of philosophy emphasises the restructuring of experiences?
(A) Idealism
(B) Naturalism
(C) Realism
(D) Pragmatism

3. ‘Emile’ is first treatise on:
(A) Idealism
(B) Realism
(C) Naturalism
(D) Pragmatism

4. As per the constitutional directives, education:
(A) Should be available to all
(B) Should be accessible to all
(C) Should be compulsory to all
(D) All the above

5. The vedas teach us that:
(A) Creation is without beginning
(B) Creation is without an end
(C) Creation is without beginning and without an end
(D) Creation has a definite beginning and also an end

6. “NO disinterested pursuit of knowledge and NO intellectual education for its own sake” was the slogan of the:
(A) Realists
(B) Idealists
(C) Pragmatists
(D) Naturalists

7. Which philosophy advocates role of a teacher as strict disciplinarian?
(A) Idealism
(B) Naturalism
(C) Realism
(D) Existentialism

8. Match the following:
(a) Metaphysics............................................................................. (1) Epistemology
(b) Knowledge, its structure ...........................................................(2) Naturalism of physical science
(c) The universe is governed by the laws of nature ........................(3) Ethics
(d) Principles of conduct................................................................ (4) Reality
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 3 2 4
(B) 4 1 2 3
(C) 4 2 3 1
(D) 1 3 4 2

9. “The child needs to learn in an autonomous and natural environment” who supports
this statement?
(A) Pragmatists
(B) Realists
(C) Idealists
(D) Naturalists

10. Maktabs are
(A) Centres of Primary Education
(B) Centres of Secondary Education
(C) Institutions of Higher Education
(D) Places of worship

11. “My experiments with truth”is written by:
(A) Shri Aurobindo
(B) Mahatma Gandhi
(C) Swami Agnivesh
(D) Swami Vivekananda

12. Which of the following is not associated with Rabindranath Tagore?
(A) Theosophical society
(B) Visva - Bharati
(C) Nobel Prize
(D) National Anthem

13. Which of the following values is considered to be essential in democratic pattern of
education?
(A) Quality of living
(B) Human dignity
(C) Emotional integration
(D) All of the above

14. Which is not a form of Culture?
(A) Material Culture
(B) Non - material Culture
(C) Intellectual Culture
(D) Industrial Culture

15. The main agency of informal education is:
(A) Home
(B) Society
(C) Radio and TV
(D) Newspaper

16. Which is not a Criterion used consistently for placing people in a particular social
class ?
(A) Race
(B) Religion
(C) Knowledge
(D) Wealth

17. Religion is an institution because:
(A) It teaches religion to people
(B) It performs an important social function
(C) It imparts moral and spiritual education
(D) It performs functions which satisfy important specific needs of a people

18. Match the following:
(a) Conservative Society ....................... (1) An exogeneous source of change
(b) Closed group of society ................... (2) Traits that are socio-economic in nature
(c) Cultural diffusion ..............................(3) Caste
(d) Social Stratification ..........................(4) A society in which change is slow and time taking
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 2 1
(B) 4 1 2 3
(C) 4 3 1 2
(D) 2 1 4 3

19. The great sociologist who held the view that “education does not bring about social change, rather the social change results into an educational change” was:
(A) McDoogal
(B) Aristotle
(C) Durkheim
(D) Dewey

20. Which one of the following is not a factor of Modernisation?
(A) Industrial development
(B) Scientific knowledge
(C) Social Mobility
(D) Physical Mobility

21. Sociology of education is:
(A) A branch of educational technology
(B) A study of the society
(C) An analysis of sociological processes involved in the institutions of education
(D) A science which studies primitive societies

22. The concept of equality of educational opportunity is not associated with one of the
following type of the schools:
(A) Navodaya schools
(B) Public schools
(C) Government schools
(D) Ashrama schools

23. Which was Ottway’s view on “Education and social changes”.
(A) Education changes the society
(B) Educational change follows social change
(C) Educational change and social change are independent of one another
(D) Educational change and social change are interdependent, but which is the cause and which is the effect cannot be determined.

24. The family imparts education to the child:
(A) Formally
(B) Informally
(C) Deliberately
(D) Regularly

25. Which of the following domains do the emotions belong to?
(A) Cognitive
(B) Affective
(C) Motivational
(D) All the above domain

26. Which of the following assumptions regarding cognitive development did Piaget
suggest:
(A) Empiricist
(B) Innatist
(C) Environmentalist
(D) None of the above

27. Which one of the following is not a stage in Kohlberg’s theory of moral development?
(A) Sensori - motor
(B) Pre - Conventional
(C) Conventional
(D) Post - conventional

28. Which is the most effective reinforcement schedule according to operant conditioning
theory of learning for stable learning?
(A) Continuous reinforcement
(B) Fixed ratio reinforcement
(C) Variable ratio reinforcement
(D) Fixed interval reinforcement

29. How many factors are included in Guildford’s model of structure of intellect?
(A) 150
(B) 100
(C) 120
(D) 200

30. Intelligence was believed to be distributed among people:
(A) Uniformly
(B) Normally
(C) Widely
(D) Selectively

31. Which of the following statement is not correct:
(A) Children are active and motivated learner
(B) Children construct knowledge from their experiences
(C) Interaction with ones physical and social environment is not a necessary condition for cognitive development
(D) Cognitive development can proceed only after certain genetically controlled changes occur.

32. Educational Psychology draws its content from the studies conducted on:
(A) Animals under normal conditions
(B) Children under normal conditions
(C) Human beings under controlled conditions
(D) Animals under controlled conditions

33. Identify the most important process involved in learning concepts:
(A) Specification
(B) Categorisation
(C) Generalisation
(D) Experimentation

34. In the conditioning theory of learning:
(A) The subject should be in readiness to receive unnatural stimulus
(B) Unnatural stimulus follows the natural stimulus
(C) Response to natural stimulus required to be reinforced
(D) The natural stimulus follows the unnatural stimulus

35. A view that “Anything can be taught at any stage of development” was proposed by:
(A) Jean Piaget
(B) D. Ausubel
(C) J. Bruner
(D) B.F. Skinner

36. If a group of children learn arithmetic skills by way of completing a project on ‘Celebration of Diwali Festival’, this will be known as:
(A) Incidental learning
(B) Formal learning
(C) Informal learning
(D) Non formal learning

37. Match the items in List I with the items in List II and select the right matching from
given options:
...........List I  ............................................................................................ List II
(a) Testing directional hypothesis ............................................................(1) Biserial correlation
(b) The probability of rejecting the null hypothesis...................................(2) Type I error
(c) Probability of incorrect rejection of null hypothesis............................(3) One - tailed test
(d) One variable is continuous and the other is dichotomized...................(4) Level of significance
..................................................................................................................(5) Two tailed test
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 2 5 1
(C) 3 4 2 1
(D) 3 2 4 1

38. The amount of disperson of scores about a central value is measured by:
(A) Percentile rank
(B) Standard deviation
(C) Quartiles
(D) Skewness

39. The main purpose of a pilot study in educational research is:
(A) To improve the research plan
(B) To try the research tool
(C) To train the research team
(D) To collect preliminary data

40. Mean and standard deviation of a set of scores are ‘M’ and ‘s’ respectively. If k is added to every raw score, the new mean and standard deviation are
(A) M, s
(B) M + k, s
(C) M, s + k
(D) M + k, s + k

41. Each raw score of a set of scores with mean ‘M’ and standard deviation ‘s’was doubled. The new mean and standard deviation will be:
(A) M, s
(B) 2M, s
(C) M, 2s
(D) 2M, 2s

42. Which of the following conclusions cannot be drawn from a significant correlation
between variables X and Y ?
(A) X and Y vary together
(B) Traits measured by X and Y are related
(C) Variation in X causes variation in Y
(D) X and Y measure some common traits

43. In an experimental study, the levels of treatment have differentiated impact on the dependent variable, we can say that the experiment has:
(A) Satisfactory internal validity
(B) High external validity
(C) No internal validity
(D) Satisfactory external validity

44. An investigator found that his research tool had high reliability. He can conclude that
his tool:
(A) may not be valid
(B) nothing can be said about validity
(C) must have some validity
(D) is not valid at all

45. A population is divided into groups on the basis of socio economic status which related
to the dependent variable. Which of the following is the most appropriate method of
sampling?
(A) Cluster sampling
(B) Quota sampling
(C) Stratified sampling
(D) Systematic sampling

46. An operational definition of a variable is one that:
(A) helps in understanding the meaning of the variable
(B) provides directions for measuring the variable
(C) helps in stating its relationship with other variables
(D) provides directions for controlling the variable

47. An investigator approached the nearby schools and collected data from those which cooperated. Such a sample is termed as:
(A) Simple random sample
(B) Stratified sample
(C) Systematic sample
(D) Incidental sample

48. Which of the following phenomena is not common to Experimental and Expost Facto researches ?
(A) Manipulation of independent variables
(B) Control of extraneous variables
(C) Study of cause and effect relationship
(D) Measurement of dependent variable

49. A researcher obtained a correlation coefficient of .70 between variables X and Y. This means that the variance common to both the variabels is:
(A) 70%
(B) 51%
(C) 49%
(D) 30%

50. Match the items given in List I and List II and select the right matching from the given
options:
..........List I ....................................................List II
(a) Standard Error................................ (1) Analysis of Variance
(b) Parameter .......................................(2) Correlation coefficient
(c) Coefficient of Determination ..........(3) Population
(d) Degree of freedom .........................(4) Normal curve
.............................................................(5) Sampling Distribution
Code:
(a) (b) (c) (d)
(A) 5 2 4 1

(B) 5 3 2 1
(C) 3 2 1 5
(D) 4 1 3 2





 























































 































 



ANSWERS-

1.     C
2.     D
3.     C
4.     D
5.     C
6.     C
7.     A
8.     B
9.     D
10.   A
11.   B
12.   A
13.   B
14.   D
15.   A
16.   A
17.   C
18.   C
19.   C
20.   D
21.   C
22.   B
23.   D
24.   B
25.   B
26.   A
27.   A
28.   C
29.   A
30.   B
31.   C
32.   B
33.   C
34.   D
35.   C
36.   A
37.   C
38.   B
39.   D
40.   B
41.   D
42.   C
43.   C
44.   B
45.   C
46.   B
47.   D
48.   A
49.   A
50.   B


No comments :

Post a Comment